FSA EDU posiada własną kuchnię, w której przygotowujemy każdego dnia zdrowe, pyszne i zbilansowane posiłki dla naszych dzieci i personelu nie stosując wzmacniaczy smaku czy wysoko przetworzonej żywności.
Współpracując z dietetykiem opracowaliśmy dania (w oparciu o zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia WHO) dopasowane do pór roku, tak by korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Zrobiliśmy listę produktów używanych oraz tych, których nie znajdziecie Państwo w naszym magazynku a tym bardziej na talerzach dzieci. Na liście produktów zakazanych znalazły się przede wszystkim wszystkie słodycze, cukier, napoje słodzone, wieprzowina, kurczak, białe pieczywo. Takie produkty jak makaron czy ziemniaki używane są nie częściej niż raz w tygodniu. Na stałe spożywamy napój ryżowy, owsiany czy migdałowy. Posiłki budują oraz wspierają odporność oraz rozwój emocjonalny i intelektualny dzieci.
Zachęcamy aby każde dziecko zjadło swoją porcję, bądź aby chociaż spróbowało nowych smaków. Stosując pozytywne zachęty możemy poszczycić się tym, że wprowadziliśmy już do niejednego domu zdrowe zwyczaje żywieniowe.
Dostosowujemy się do potrzeb dietetycznych dzieci poprzez ustalanie indywidualnych diet, np. bezmleczna, wegetariańska, wegańska, oraz bez pojedynczych produktów wskazanych przez rodziców.
Kładąc nacisk na indywidualne podejście do każdego dziecka, robimy to również w obszarze żywienia.