FSA School zapewnia dzieciom i personelowi zawsze zdrowe, zbilansowane i oczywiście pyszne posiłki. Naszym sekretem jest własna kuchnia, w której pracują profesjonaliści, posiadający wiedzę i doświadczenie w przygotowywaniu dań, które podbiją podniebienia nawet najbardziej wymagających maluchów. Naszym celem jest to, aby dzieci otrzymywały posiłki pozbawione wysoko przetworzonych produktów i ulepszaczy smaku. Zdecydowaliśmy się na własną kuchnię także dlatego, aby dzieci mogły spożywać jedzenie oparte na świeżych produktach, zamiast odgrzewanych dań przywożonych z zewnątrz.
W naszej placówce znajduje się również stołówka, w której dzieci i personel mogą wygodnie zjeść, ucząc się przy okazji prawidłowych zachowań podczas jedzenia.
Współpracując z dietetykiem, opracowaliśmy dania (na podstawie zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia WHO) dopasowane do pór roku, tak by korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Zrobiliśmy listę produktów używanych oraz tych, których nie znajdziecie Państwo w naszym magazynku a tym bardziej na talerzach dzieci. Na liście produktów zakazanych znalazły się przede wszystkim wszystkie słodycze, cukier, napoje słodzone, wieprzowina, kurczak, białe pieczywo. Takie produkty jak makaron czy ziemniaki używane są nie częściej niż raz w tygodniu. Na stałe spożywamy napój ryżowy, owsiany czy migdałowy. W końcu posiłki budują oraz wspierają odporność i rozwój emocjonalny, a także intelektualny dzieci.
Zachęcamy, aby każde dziecko zjadło swoją porcję, bądź aby chociaż spróbowało nowych smaków. Stosując pozytywne zachęty, możemy poszczycić się tym, że wprowadziliśmy już do niejednego domu zdrowe zwyczaje żywieniowe. W końcu zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest to, aby dziecko już od najmłodszych lat życia chłonęło prawidłowe nawyki żywieniowe, co pozytywnie wpłynie na jego zdrowie w kolejnych latach życia.
Poza tym dostosowujemy się również do potrzeb dietetycznych dzieci poprzez ustalanie indywidualnych diet – takich jak np. dieta bezmleczna, wegetariańska, wegańska, eliminacyjna itd. Chcemy, aby rodzice i dzieci czuli się w naszej placówce bezpiecznie i pewnie, dlatego też zachęcamy do tego, by rodzice zgłaszali listę alergenów, nietolerancji oraz rodzaj diety, jaką preferują dla swojego dziecka. Możliwe jest też wskazanie przez rodziców, które produkty należy wykluczyć bądź zminimalizować w diecie. Oczywiście na tej liście mogą znaleźć się także produkty, za którymi dziecko w dużym stopniu nie przepada.
Kładziemy duży nacisk na indywidualne podejście do naszych podopiecznych, również pod względem żywienia.